Dla jakiej wartości parametru a funkcja osiąga ekstremum?
Igor: W jaki sposób zrobić to zadanie? Nie chodzi mi o wynik (chociaż też się przyda dla
sprawdzenia),
ale o sposób wykonania:
| | 1 | |
f(x,y,z)=x2+ay2+ |
| z2−xy−yz−z |
| | 2 | |
Dla jakiej wartości parametru a funkcja osiąga ekstremum?
28 cze 23:24
Adamm: znasz metodę wyznaczania ekstremum funkcji wielu zmiennych?
fx=2x−y
fy=2ay−x−z
fz=z−y−1
musi zachodzić jednocześnie
fx=0
fy=0
fz=0
dla a=3/4 mamy równanie sprzeczne
dla a≠3/4 mamy x=1/(4a−3), y=2/(4a−3), z=(4a−1)/(4a−3)
dalej, wyznacznik
| fxx fxy fxz |
| fyx fyy fyz | >0
| fzx fzy fzz |
fxx=2, fxy=−1, fxz=0, fyy=2a, fzz=1, fyz=−1
| 2 −1 0 |
| −1 2a −1 | = 4a−3>0
| 0 −1 1 |
odp. funkcja osiąga ekstremum dla a>3/4
29 cze 00:00
Igor: Właśnie na to wpadłem i wyszedł mi taki sam wynik

Dzięki bardzo!
Po prostu na ćwiczeniach robiliśmy zadanie z parametrem w funkcji jednej zmiennej,
i zatrzymałem się na próbie rozwiązania układu równań z pierwszych pochodnych. Dzięki!
29 cze 00:36
Adamm: ok, tylko jeszcze jedna uwaga
>0 nie jest warunkiem koniecznym by ekstremum istniało
jeszcze może być =0, tylko wtedy wiemy że nie ma ekstremum, bo układ nie jest spełniony
29 cze 00:37
jc: Adamm, jeden dodatni wyznacznik nie gwarantuje, że forma kwadratowa jest określona.
Przykład: x2−y2−z2.
29 cze 09:09