Oblicz granice
Weronika: Witam
Mam problem z rozwiązaniem 3 zadania z granic:
1. limx−>0 (e2x−1)/1−cosx
2. limx−>2 (3x−5)x/(x2−4)
3. limx−>0 tg2x/sin(x/3)
28 cze 16:41
john2: Taki pomysł do drugiej:
limx−>2 (3x − 5) x / (x2 − 4) =
= limx−>2 (1 + 3x − 6) x / (x2 − 4) =
= limx−>2 [ (1 + 3x − 6) 1 / (3x − 6) ] x (3x − 6)/ (x2 − 4) =
wyrażenie (1 + 3x − 6) 1 / (3x − 6) zmierza do e bo 3x − 6 − > 0
pozostaje policzyć granicę wykładnika
28 cze 17:29
john2: W trzeciej wykorzystaj fakt, że:
28 cze 17:35
28 cze 18:05
Weronika: dziekuje

john2 rozwiazanie 2 wydaje sie sensowane. Jerzy 1 nie rozumiem dla mnie 1)
. limx−>0 (e{2x−1})/(1−cosx)=Lim e{2x}/e*1/(1−cosx)=Lim e{x}/(1−cosx)=1/0.......czyli cos
poszlo nie tak
28 cze 23:23
Weronika: dziekuje emotka john2 rozwiazanie 2 wydaje sie sensowane. Jerzy 1 nie rozumiem dla mnie 1)
. limx−>0 (e2x−1)/(1−cosx)=Lim e2x/e*1/(1−cosx)=Lim ex/(1−cosx)=1/0.......czyli cos
poszlo nie takemotka
28 cze 23:24
Adamm: | | e2x−1 | | e−1 | |
limx→0 |
| = [ |
| ] = ∞ |
| | 1−cosx | | 0+ | |
0
+ bo 1−cosx>0 dla x odpowiednio bliskiego 0, ale nie równemu 0
28 cze 23:26
Weronika: | | tg2x | | tg2x | | sinx | | 2x | |
3. limx−>0 |
| = |
| *2x* |
| *x= |
| =2 Dobrze ? |
| | sin(x/3 | | 2x | | x | | x | |
29 cze 20:33
Jerzy:
Nie.
29 cze 20:47
mat: sin(x/3) tam masz co nie...gdzie ci potem to zniknęloo?
29 cze 20:49
Jerzy:
Odwróć sina/a na a/sina , bo granica jest ta sama.
29 cze 21:15
Weronika: | | | | 3 | |
oj oj tam czyli |
| =2x* |
| =6 Dobrze ? |
| | | | x | |
29 cze 21:17
mat: tak
29 cze 21:22
Weronika: dziękuje

To jak tak dobrze idzie to zostało mi jeszcze 1 zadanko
| | π | | cos2x | |
Lim x−> |
| |
| |
| | 4 | | (sinx−cosx) | |
29 cze 21:38
mat:
| | cos2x(cosx+sinx) | |
=− |
| |
| | cos2x−sin2x | |
| | cos2x(cosx+sinx) | |
=− |
| |
| | cos2x | |
=−(cosx+sinx)→−
√2
29 cze 21:40
mat: albo od razu moznbylo napisac zamias licznika (cosx−sinx)(cosx+sinx)..
29 cze 21:41
Weronika: Juz udało mi sie obliczyc wyszlo −√2
29 cze 21:48