równanie prostej przechodzącej przez punkt i równoległej do płaszyzn
Fabix: Witam, proszę o sprawdzenie poprawności zadania, egzamin już jutro : < .
Treść : Napisać równania prostej przechodzącej przez punkt P(0,1,−2)
i równoległej do dwóch płaszczyzn .
π1= 2x−y+4z−1=0, π2=4x+2y−7z+3 = 0
Teraz rozwiązanie :
Wyznaczam 2 wektory z równań :
n1=[2,−1,4), n2=[4,2−7]
mnożę je wektorowo : n1 x n2 = [−1,30,8]
podstawiam i otrzymuje układ równań :
x=−1
y=30+t
z=8−2t
28 cze 15:27
jc:
x=−t
y=1+30t
z=−2+8t
28 cze 15:35
Fabix: o dzięki za poprawę, przez taki głupi błąd bym już nie zaliczył, czyli reszta jest ok ?
28 cze 15:43
daras: naucz sie , masz jeszcze czas
28 cze 16:00