ak obliczyć wartość a,b,c,d - z wielomianu 3 stopnia z czterema niewiadomymi?
sexy69:
x 1 2 3
−−−−−−−
y 1 2 3
Wielomian 2 stopnia z trzema niewiadomymi
ax2 + bx + c
rozwiązanie:
a = 0.5 * Y1 − Y2 + 0.5 * Y3
b = −2.5 * Y1 + 4 * Y2 − 1.5 * Y3
c = 3 * Y1 − 3 * Y2 + Y3
...............................................................................
x 1 2 3 4
−−−−−−−−−−−
y 1 2 3 4
Wielomian 3 stopnia z czterema niewiadomymi
a*x3 + b*x2 + c*x + d
rozwiązanie:
a =
b =
c =
d=
Jak wygląda to rozwiązanie?i
28 cze 12:56
jc: y=x, czyli a=b=d=0, c=1.
28 cze 13:06
kochanus_niepospolitus:
ax
2+bx+c
| ⎧ | a + b + c = 1 | |
| ⎨ | 4a + 2b + c = 2 | =
|
| ⎩ | 9a + 3b + c = 3 | |
| ⎧ | a + b + c = 1 | |
| ⎨ | 3a + b = 1 |
|
| ⎩ | 5a + b = 1 | |
z II i III równania wynika, że a = 0 i b = 1 ... stąd c = 0
28 cze 13:48
jc: g(x)=f(x)−x, g(1)=g(2)=g(3)=0, st g ≤ 2, wniosek g=0, czyli f(x)=x.
28 cze 13:59
jc: Dla wielomianu stopnia ≤ 3 i 4 liczb podobnie.
28 cze 14:06
sexy69: Niepoprawnie to napisałem
a*x3 + b*x2 +c*x + d
x 1 2 3 4
−−−−−−−−−−−−
Y1 Y2 Y3 Y4
wartości Y1, Y2, Y3, Y4, dowolne.
na początku podałem przykład dla obliczenia a, b i c wielomianu 2 stopnia z trzema niewiadomymi
Jaki będą wzory na :a, b, c i d w wielomianie 3 stopnia z czterema niewiadomymi.
Chciałbym to zautomatyzować w prostym skrypcie VBS.
28 cze 20:31
kochanus_niepospolitus:
a+b+c+d = y1
8a+4b+2c+d = y2
27a+9b+3c+d = y3
64a+16b+4c+d = y4
masz taki układ czterech równań z czterema (a,b,c,d) niewiadomymi
28 cze 20:45
jc: Potrzebujesz współczynniki, czy wielomian?
Jeśli wielomian, to wykorzystaj gotowy (prosty wzór) na wielomian
interpolacyjny Newtona lub Lagrange'a (może pomyliłem drugie nazwisko).
Jeśli chcesz rozwiązywać powyższy układ równań, to podpowiem, że wyznacznik =
(4−1)(4−2)(4−3)(3−1)(3−2)(2−1) = 3*2*2 = 12.
28 cze 21:42
sexy69:
Mając tylko wartości: Y1, Y2, Y3 i Y4
wg. wzoru a*x3 + b*x2 +c*x + d
chciałbym obliczyć a, b, c d
i zastosować to w skrypcie VBS.
29 cze 07:46
kochanus_niepospolitus:
no to Ci podałem układ równań z którego wyliczysz a,b,c,d
29 cze 08:13
jc: Oto macierz odwrotna do macierzy Twojego układu równań.
(1/6)*
[−1 3 −3 1 ]
[ 9 −24 21 −6]
[−26 57 −42 11]
[24 −36 24 −6]
Mnożysz przez Y1, Y2, Y3, Y4 i otrzymujesz a,b,c,d.
29 cze 08:34
jc:
a = (−Y1 + 3*Y2 − 3*Y3 + Y4)/6
b = (3*Y1 − 8*Y2 + 7*Y3 − 2*Y4)/2
c = (−26*Y1 + 57*Y2 − 42*Y3 + 11*Y4)/6
d = 4*Y1 − 6*Y2 + 4*Y3 − Y4
29 cze 08:44
Mariusz:
| | x−xj | |
∑i=0nyi∏j=0,j≠in |
| |
| | xi−xj | |
29 cze 09:00
sexy69: Najbardziej do skryptu VBS pasuje to co podał jc: dzięki.
a = (Y4 − Y1) / 6 + (Y2 − Y3) / 2
b = 1.5 * Y1 − 4 * Y2 + 3.5 * Y3 − Y4
c = (13 * Y1 − 5.5 * Y4) / −3 + 9.5 * Y2 − 7 * Y3
d = 4 * (Y1 + Y3) − 6 * Y2 − Y4
Z tą macierzą to VBS sobie nie poradzi.
29 cze 12:58
jc: Słaby ten VBS

Czy uważasz, że zmiana notacji poprawi program?
Bo czytelność tekstu na pewno się zmniejszy.
29 cze 13:15
sexy69:
Nie zmieniałem notacji z tego powyżej.
To były moje wypociny.
2 lip 15:09