wyznacz liczbę rozwiązań w zależności od a
rozia: Wyznacz liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru a.
a) 1+4x=6a−x
b)3x−1=a+2−ax
c)2x−a=ax+1
d)a2x−2=4x+a
Prosze o podpowiedz à propos metody−czy trzeba rysować wykresy czy w jakiś sposób obliczeniowo?
Proszę o pomoc przy przykładzie c)d). Pierwsze dwa zrobiłam, ale nie jestem pewna czy
prawidłowo
28 cze 11:19
powrócony z otchłani:
To pokaz jak zrobilas pierwsze dwa
c) (2−a)x = 1+a ... dla a =2 brak rozwiazan dla pozostalych jedno rozwiazanie
28 cze 11:26
powrócony z otchłani:
Analogicznie (d)
28 cze 11:27
rozia: b)3x−1=a+2−ax
3x−3=a−ax
3(x−1)=−a(x−1) |:x−1
a=−3
ale nie widzę jaki z tego wniosek
w a) narysowałam wykres a=5/6x+1/6, więc chyba dla a należącego do R jest jedno rozwiązanie
28 cze 11:54
Janek191:
a) 1 + 4 x = 6 a − x
5 x = 6 a − 1
28 cze 11:57
Janek191:
b) 3 x − 1 = a + 2 − a x
3 x + a x = a + 3
x*(3 + a) = a + 3
| | a + 3 | |
x = |
| dla a ≠ − 3 |
| | a + 3 | |
28 cze 12:00
rozia: czyli wynika to z dziedziny, dziękuję bardzo
28 cze 17:02