∂g | ∂2g | |||
Obliczyć pochodne cząstkowe funkcji | i | funkcji | ||
∂x | ∂y∂x |
∂g | ∂xf(u,v) | ∂f(u,v) | |||
= | = f(u,v) + x* | = | |||
∂x | ∂x | ∂x |
∂f(u,v) | ∂f(u,v) | |||
f(u,v) + x* | *y2 + x* | *1 | ||
∂u | ∂v |
∂2g | ||
jak mogę wyznaczyć | ? | |
∂y∂x |
∂2g | ∂g | ∂f | ∂f | ||||
= | (F(u,v) + x* | *y2 + x* | ) | ||||
∂y∂x | ∂y | ∂u | ∂v |
∂f | ∂u | ∂f | ∂v | ∂f |
| ||||||||||||||||
= | * | + | * | + 2xy* | + xy2 * | + | |||||||||||||||
∂u | ∂y | ∂v | ∂y | ∂u | ∂y |
| |||||||||||
∂y |
∂f | ∂u | ∂f | ∂v | ∂f | ∂2f | ∂u | ||||||||
= | * | + | * | + 2xy* | + xy2( | * | ) + | |||||||
∂u | ∂y | ∂v | ∂y | ∂u | ∂u2 | ∂y |
∂2f | ∂v | |||
* | ||||
∂v | ∂y |
∂f | ∂f | ∂f | ∂2f | ∂2f | ||||||
= | *2xy + | *1 + 2xy* | + xy2 * | *2xy + | *1 | |||||
∂u | ∂v | ∂u | ∂u2 | ∂v2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |