Wielomian symetryczny
5-latek: Podany wielomian W(x,y) uzupelnij tak aby otrzymac wielomian symetryczny
a) W(x,y)= 3x5−x3y+x2y2−4y4+.........
b) 5+2x−5xy+6xy3−7x2y+3x3y3+......
28 cze 10:41
powrócony z otchłani:
Wielomiamem symetrycznym bedzie taki wielomian ze jak zamienisz x z y to nadal bedzie to taki
sam wielomian jak ten wyjsciowy
28 cze 10:45
powrócony z otchłani:
Wiec w (a) bedziemy mieli 3y5−y3x −4x4
28 cze 10:47
5-latek: Czesc

Wiem ze tak jest i jakies tam permutacje ale nie moge tego dobrze zalapac
28 cze 11:04
5-latek: masz na to jakis sposob?
28 cze 11:05
5-latek: w b ) bedzie tak
+ 2y −5yx +6 x3y−7y2x
czy musowo dodac jeszce ta piatke na koncu?
28 cze 11:14
jc: Jak np. masz składnik 5x2y3, to musisz mieć składnik 5y2x3.
28 cze 11:18
powrócony z otchłani:
Nie trzea dokladac 5 ... tak samo jak w (a) nie dokladalem x2y2 to ten skladnik sam w sobie
jest symetryczny dla zmiennych x i y
28 cze 11:23
powrócony z otchłani:
Wiec −5xy takze jest zbyteczne
28 cze 11:25
5-latek: Dobrze
28 cze 13:15
5-latek: Wiesz z dwoma to widze ze jeszcze luzik .
Ale z trzema to juz bedzie troche klopot .
28 cze 13:25
kochanus_niepospolitus:
z trzema jest poważny problem ponieważ wielomian będzie symetryczny wtedy i tylko wtedy gdy
WSZYSTKIE możliwe permutacje dają taki sam wielomian
więc przy trzech zmiennych masz takie możliwe permutacje:
I one wszystkie mają dać taki sam wielomian
28 cze 13:29
5-latek: Wiesz juz teraz nie chce zaczynac nowego zadania bo zaraz do pracy trza jechac ale najpierw
trzeba zjesc pierogi z truskawkami

i ma np tak
W(x,y,z) = x
3y
3z
3+y
2y
2+......
dam jak wroce z pracy
28 cze 13:33
kochanus_niepospolitus:
sztandarowym przykładem takiego wielomianu, który (na pierwszy rzut oka) wydaje się
symetryczny, a nie jest to:
W(x,y,z) = x2y + y2z + z2x
28 cze 13:33
kochanus_niepospolitus:
y
2y
2
28 cze 13:33
5-latek: Albo jutro do poludnia albo jak bedziesz dzisiaj po 22 na forum to zapytam Cie dokladnie o to
.
28 cze 13:35
5-latek: Popraw y2x2
28 cze 13:35
kochanus_niepospolitus:
ogólnie −−− jeżeli występuje element postaci xaybzc gdzie a≠b≠c to musisz dorobić 5
elementów będących permutacjami
yaxbzc , yazbxc , zaybxc , xazbyc , zaxbyc
28 cze 13:36
kochanus_niepospolitus:
W(x,y,z) = x3y3z3+x2y2+ x2z2 + y2z2
28 cze 13:37
5-latek: Artur dzisiaj juz jest na takie ciezkie myslenie za pozno
Moze sprobuje jutro Przepraszam
28 cze 23:50