kwadratowa
jaki: Mamy dwa rówania
x2+2mx+1=0 oraz x2+2x+m=0 które mają dwa rozwiazania. Wyznacz wartośc parametru m tak że
rozwiązania pierwszego równania są zawsze wieksze od rozwiązań drugiego równania.
28 cze 08:28
anonimus:
1
o
x
2+2mx+1=0
Δ
1 = 4m
2 − 4 = 4(m
2−1) → m∊(−
∞,−1) ∪ (1, +
∞)
x
2+2x+m=0
Δ
2 = 4 − 4m = 4(1−m) → m∊(−
∞,1)
więc ostatecznie warunkiem początkowym jest: m∊(−
∞,−1)
2
o
x
11 > x
21
| | −2m − 2√m2−1 | |
x11 = |
| = −(m+√m2−1) > −(1+√1−m) = x21 → m∊(−∞,−1) |
| | 2 | |
3
o
x
12 > x
22 .... dokończ
28 cze 09:19