Wzory cardano
5-latek: Sprawdz z ejesli q2+p3≥0
to liczba x0= 3√−q+√q2+p3+3√−q−√q2+p3 jest pierwiastkiem wielomainu x3+3px+2q
28 cze 00:44
Metis: Gdzieś już to widziałem

Nie wiem czy Teoria liczb − prof. Sierpiński.
28 cze 01:26
Metis: Ewentualnie prof. Schinzel.
28 cze 01:28
5-latek: Czesc
Metis
Teraz tak sobie pomyslalem zeby zrobic tak jak normalnie sie robi to
Po podniesieniu obu stron do potegi trzeciej mam
−q+
√q2+p3+(−q−
√q2+p3)+3p3{

−q+
√q2+p3)(−q−
3√q2+p3)(
3√−q+√q2+p3) *
(
3√−q+√q2+p3+
3√−q−√q2+p3) = x
3
Z tego dostane
−2q+3
3√−p3x= x
3
−2q−3px= x
3
x
3+3px+2q=0
28 cze 09:47
5-latek: czy moze byc?
28 cze 13:17
jc:
28 cze 13:35