matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz najmniejsze x>1/27
grem:
wyznacz najmniejsze x>1/27 gdy sin x = cos(
3
2
π+log₃ x)
27 cze 23:20
po prostu Michał:
π
ze wzorow redukcyjnych sinx = cos(
−x), zatem skoro
2
3π
sinx = cos(
+log
3
x), to
2
π
3π
cos(
−x) = cos(
+log
3
x)
2
2
π
3π
π
3π
−x =
+log
3
x + 2kπ lub
−x = −(
+log
3
x) + 2kπ
2
2
2
2
x = −π − log
3
x − 2kπ lub x = ... i podstawiaj
27 cze 23:50