prawdo
Milka:
Milka: prawdopodobienstwo
Milka: Hejka

Wie ktoś jak rozwiązać to zadanko?
Czy zmienne losowe X i Y o rozkładzie łącznym zadanym poniżej są niezależne?
To jest tak jakby tabelka:
X=−9 X=−2
Y=−6 0.6192 0.2408
Y=3 0.1008 0.0392
27 cze 22:36
mat: P(X=−9,Y=−6)=0.6192
P(X=−9)=0.6192+0.1008=0.72
P(Y=−6)=0.6192+0.2408=0.86
P(X=−9)*P(Y=−6)=0.6192
czyli P(X=−9,Y=−6)=P(X=−9)P(Y=−6)
i tak trzeba sprawdzić czy zawsze jest P(X=a,Y=b)=P(X=a)P(X=b)
czyli zostaly ci jeszcze 3 przypadki
27 cze 22:44
mat: oczywiscie = P(X=a)P(Y=b)**
27 cze 22:46