układ
mika: ≤
Liczby a,b,c należą do zbioru {1,2,...,100}.Znaleźć wszystkie liczby a,b,c tak aby spełniały
układ
|a+b−c|≤5
|a−b+c|≤10
|b+c−a|≤15
27 cze 21:36
Adamm: |a+b−c|≤|a|+|b|+|c|≤a+b+c≤5
ograniczamy się do kilku przypadków
27 cze 21:43
Adamm: pomyłka
|a+b+c|≤|a+b−c|+|a−b+c|+|b+c−a|≤30
27 cze 21:44
mika: czemu?
a=1 b=96 c=95
27 cze 21:45
mika: no ok to wiem ale jak dalej
27 cze 21:46
Adamm: −5+c≤a+b≤5+c
−10+b≤a+c≤10+b
−15+a≤b+c≤15+a
a≤7
b≤10
c≤12
lepsze nierówności
27 cze 21:54
27 cze 22:05