funkcja
karo: niech f(x)=x2+ax+1, wyzanczyć paramter a że dla kazdych 3 liczb x,y,z należących do
przedziału [0;1] liczby f(x) , f(y), f(z) będą bokami trójkąta.
27 cze 21:31
jc: 2*min f > max f ?
27 cze 21:49
karo: nie rozumiem, czemu tak?
28 cze 08:00
anonimus:
1) Należy zauważyć, że x
2+ax+1 > 0 dla dowolnego x∊[0,1] (tylko wtedy wartość funkcji f(x)
może być bokiem trójkąta)
2) Jednak mamy 'mocniejszy' warunek: Skoro dla dowolnych wartości tej funkcji uzyskać takie
wartości, aby móc z nich zbudować trójkąt to musi zachodzić zależność:
2*f
min(x) > f
max(x) (dla x ∊[0,1]) o czym 'jc' napisał.
Wtedy NA PEWNO będzie spełniona nierówność trójkąta.
f
max(x) = max{f(0) , f(1)] = max[ 1 , a+2 ]
| | Δ | | a2 − 4 | | a | |
fmin(x) = − |
| = − |
| = 1 − ( |
| )2 |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
I teraz rozwiązujemy:
1) a ≥ −1 ;
f
max(x) = f(1) = a+2
| | a2 | |
2*fmin(x) > fmax(x) ⇔ 2 − |
| > a+2 ⇔ −a2 > 2a ⇔ a(a−2) < 0 ... dokończ |
| | 2 | |
2) a < −1
f
max(x) = f(0) = 1
| | a2 | |
2*fmin(x) > fmax(x) ⇔ 2 − |
| > 1 ⇔ a2 < 2 ... dokończ |
| | 2 | |
28 cze 09:11
powrócony z otchłani:
karo i zastanow sie dlaczego ten warunek jest silniejszy ... tj. dlaczego wiemy ze funkcja f(x)
spelniajac drugi warunek nie bedzie przyjmowac wartosci ujemnych w przedziale [0 ; 1]

28 cze 09:33