szeregi na kiju
elo: Zbadać czy podane szeregi są zbieżne czy rozbieżne:
a) ∞
∑ (n!)2*4n / (2n+1)!
n=1
b)
∞
∑ (√3n−1)n / 2n*(3+√3)n
n=1
c)
∞
∑ 1n * ( √n+2 − √n )
n=1
27 cze 21:25
po prostu Michał: a) d A'lambert
27 cze 23:59
Adamm: a) kryterium d' Alemberta nie działa
28 cze 00:00
Adamm: | n*(n−1)*...*2*4n | | 2n | 4n | |
| ≥ |
|
| →∞ |
| (2n+1)*2n*...*(n+1) | | n+1 | (2n+1)2n | |
i tyle
28 cze 00:13
Adamm: | | √3n−1 | |
b) |
| →∞, podniesiony do n−tej potęgi tym bardziej |
| | 2*(3+√3) | |
| | 2 | |
c) √n+2−√n= |
| i już widać że jest zbieżny |
| | √n+2+√n | |
28 cze 00:19