Równanie różniczkowe
Krzaczek: Dzień dobry, mam problem, nie wiem jak rozwiązać zadanie:
Rozwiąż równanie róźniczkowe z funkcją y(x):
a) y''=y'−x
b) y''=y'+x
Dziękuje i pozdrawiam
27 cze 21:13
Adamm: najpierw podstaw u=y'
potem uzmiennianie stałej i tak dalej
27 cze 21:17
Krzaczek: Przepraszam aczkolwiek za dużo mi to nie mówi, dlatego zgłosiłem się o pomoc bo nie wiem jak
się za to złapać
27 cze 21:19
kochanus_niepospolitus:
a jakbyś rozwiązał równanie:
y' − y = x
27 cze 21:19
Adamm: po podstawieniu to zwyczajne równanie pierwszego rzędu
przykłady masz wszędzie
tak naprawdę nie ma tu nic trudnego, wystarczy znać metodę
jedyna możliwa trudność jaka mogłaby cię spotkać, to żeby
wpaść na takie podstawienie
27 cze 21:23
Krzaczek: niestety nijak, właśnie o to mi chodzi, nie wiem jak sie za to zabrać bo to mnie ominęło a
chciałbym wiedzieć jak to rozwiązać i na podstawie tego próbować rozwiązywać inne przykłady.
27 cze 21:24
Adamm: no dobra, rozwiąże jeden przykład
u=y'
u'−u+x=0
najpierw rozwiązujesz równanie jednorodne
u'−u=0
ln|u|=x+c
u=c*e
x
potem uzmiennianie stałej, czyli c=c(x)
(c(x)e
x)'−c(x)e
x+x=0
c'(x)=−xe
−x
całkujesz i masz c(x), dalej masz y'=c(x)*e
x+d , i kolejny raz całkujesz
27 cze 21:28
Adamm: y'=c(x)*ex bez +d
27 cze 21:31
Krzaczek: Bardzo Ci dziękuje !
27 cze 21:39