Obliczyc duza potege
Basia: Hej, jest jakis sposob, zeby rozbic liczbe 327, zeby moc policzyć wynik na kalkulatorze? (na
16 juz errror)
27 cze 20:18
Jerzy:
Kupić nieco mocniejszy.
27 cze 20:20
Mila:
Po co chcesz to policzyć?
27 cze 20:22
Basia: Bo misze policzyc 3
22mod100
27 cze 20:23
Basia: 322 mod 100
27 cze 20:24
kochanus_niepospolitus:
haha
35 = 243 ≡ 43 (mod 100)
310 ≡ 432 (mod 100) ≡ 49 (mod 100)
320 ≡ 492 (mod 100) ≡ 1 (mod 100)
322 ≡ 1 * 9 (mod 100) ≡ 9 (mod 100)
27 cze 20:29
kochanus_niepospolitus:
dzisiejsi studenci są tacy ... tacy ... tacy 'rozkoszni'
27 cze 20:29
Adamm: 327=(−1)27=−1=3 mod 4
327=279=29=12 mod 25
mamy 12 lub 37 lub 62 lub 87
skąd wynik to 87
27 cze 20:35
Mila:
Po to masz arytmetykę modulo, aby nie liczyć takich potęg.
33=27(mod100)
36=272(mod100)=29(mod100)
312=292(mod100)=41 (mod100)
312*312=324=81(mod100)
324*33=27*81(mod100)=87 (mod100)
27 cze 21:25
Mila:
Basia śpi.
27 cze 21:37
Basia: Dziękuję bardzo Mila za wytlumaczenie, juz zrozumialam
27 cze 23:23
Mila:
28 cze 14:56