Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywą
Kasia: | √2 | |
Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywą y=arcsinx i prostymi x= |
| i y=0 |
| 2 | |
| √2 | |
narysowałam to i ułożyłam całke oznaczoną ∫0 |
| arcsinx dx (całka oznaczona od 0 do |
| 2 | |
| √2 | |
|
| ) nie wiem czy to dobrz i jak dokończyć |
| 2 | |
z góry dziękuję za pomoc
27 cze 18:57
27 cze 19:08
27 cze 19:31
po prostu Michał:
calka wyznaczona dobrze, ale pewnie zle policzona.
27 cze 19:31
po prostu Michał:
∫ arcsinx dx =
przez czesci
u = arcsinx v' = 1
a potem tamta calke podstawieniem t = 1−x
2
27 cze 19:33
Jerzy:
Pokaż jaką całkę liczysz i w jakich granicach.
27 cze 19:40
Mila:
0
∫√2/2arcsinx dx=[
√1−x2+xarcsinx]
0√2/2=
| √2 | | √2 | | √2 | | √2 | | π | |
=√1−1/2+ |
| arcsin |
| −(√1+0)= |
| + |
| * |
| −1= |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
=...
27 cze 19:59