NWD
kk: NWD(p,q) =1. To oznacza, że dla p istnieje odwrotność p' modulo q.
pp'=qr+1
1. Jak uzasadnić, że p' < q ?
2. Jak uzasadnić, że NWD(r,p')=1 ?
27 cze 18:54
kochanus_niepospolitus:
1) Niewprost
∄p' < q p*p' = qr + 1 ; r∊N+ oraz NWD(r,p) < p
zatem:
∃w<q p' = w + q*s ; s∊N+
L = p*p' = p*(w + qs) = pw + pqs = qr + 1 = P
pw + pqs = qr + 1 ⇔ pw = q(ps−r) + 1 ⇔ p*w = q*o + 1 ; o ∊ N+ ponieważ ps ≠ r
sprzeczność
c.n.w.
27 cze 20:12
jc:
p p' = q r + 1
Jeśli d|r i d|p', to d | p p' − q r = 1, a więc NWD(r,p')=1.
27 cze 20:36