probablistyka
janusz: Dany jest rozkład zmiennej losowej X:
Px = 0,1 δ
3 + 0,2 δ
0 + 0,3 δ
−2 + fl
f(x) =
0 pozostałe x
Wyznaczyć a oraz dystrybuantę tego rozkładu
27 cze 17:04
janusz: czy a musi być funkcją x?
27 cze 23:20
mat: a jest stałą!
∫
Rf(x)dx=1
| | a | |
∫09 |
| dx=2a√x|09=2*a*√9=6a |
| | √x | |
27 cze 23:25
janusz: no tak rzeczywiście
jednak nie mogę sobie wyobrazić jak będzie wyglądać cała dystrybuanta
27 cze 23:33
mat: F(x)=∫
−∞xf(x)dx taka jest definicja
więc
F(x)<0 gdy x<0
F(x)=1, gdy x>9
28 cze 00:06