Całka podwójna
Ania: Wprowadzając współrzędne biegunowe obliczyć całkę D∫∫x dxdy,
gdzie obszar D ograniczają okręgi x2 + y2 = 4y i x2 + y2 = 4√3x.
Zmieniam postać okręgów na taką:
x2 + (y−2)2 = 4 i (x−2√3)2 + y2 = 12
Nowe współrzędne to:
x = r*cos φ
y = r*sin φ
J(r,φ)=r
Po podstawieniu do całki otrzymuje:
D∫∫x dxdy = P∫∫r2*cos φ drdφ
mam problem z ustaleniem obszaru P, czy to powinno być coś takiego P: 0 ≤ r ≤ 2√3 i 0 ≤ φ ≤
pi/3?
27 cze 15:39
jc:
x2+y2=4y
x = r cos φ
x = r sin φ
r2 = 4 r sin φ
r = 4 sin φ
. . .
27 cze 15:49
'Leszek: D : 0 ≤ r ≤ 4 sin φ
0 ≤ φ ≤ π/2
27 cze 15:59
Ania: A czy φ nie powinno być mniejsze od pi/3?
Ponieważ r = 4*sin φ, r = 4√3*cos φ, to:
4*sin φ = 4√3*cos φ => tg φ = √3 => φ = pi/3
27 cze 17:21
po prostu Michał:
r ≥ 0 −−−> 4sin φ ≥ 0 oraz 4
√3cos φ ≥ 0
sin φ ≥0 i cos φ ≥ 0
27 cze 17:25
piotr: | | 16 | |
∫0π/2 ∫4sin(φ)4√3cos(φ) r2 cos(φ) dr dφ = 32π− |
| |
| | 3 | |
27 cze 18:06
'Leszek: Aniu , zrob dokladny rysunek obszaru D , ustaw olowek w punkcie (0,0) i cieniuj obszar od
φ = 0 , to przekonasz sie ze Twoja reka zmieni kat cieniowania od 0 do π/2 .
27 cze 18:51