prawdopodobienstwo
Ola: Cześć
Wie ktoś z Was jak rozwiązać to zadanie?
Niech zmienna losowa X ma rozkład dyskretny
Wartość −9.00 −6.00 −5.00 −1.00 0.00 2.00 5.00 9.00
prawdopodobieństwa 0.05 0.24 0.11 0.26 0.07 0.04 0.15 0.08
(To jest tak jakby tabelka)
Oblicz wartosc oczekiwana ,wariancje zmiennej losowej X i prawdopodobienstwo Pr(X∊(−9,−5,5))
27 cze 14:38
Pytający:
Wartość oczekiwana:
EX=∑xi*pi=(−9)*0.05+(−6)*0.24+(−5)*0.11+(−1)*0.26+0*0.07+2*0.04+5*0.15+9*0.08=−1.15
Wariancja:
σ2=∑(xi−EX)2*pi=(−9+1.15)2*0.05+(−6+1.15)2*0.24+(−5+1.15)2*0.11+
+(−1+1.15)2*0.26+(0+1.15)2*0.07+(2+1.15)2*0.04+(5+1.15)2*0.15+(9+1.15)2*0.08=24.7675
Pr(X∊(−9,−5,5))=P(X=−6)=0.24
27 cze 15:42