wielomian
kam: Pokaż że wszytkie naturalne rozwiązania równania
x2+y2+1=3xy są postaci (x,y)=(F2k−1,F2k+1), gdzie Fn −liczba Fibonacciego
27 cze 14:09
jc: Problemem nie jest pokazanie, że liczby Fib. spełniają równanie, tylko, że innych
dodatnich rozwiązań nie ma.
x2 − 3yx+ 1+(y2) = 0 to równanie kwadratowe ze względu na x.
Ustalmy y. Jeśli x i z są rozwiązaniami, to x+z=3y (wzory Vieta).
Wniosek. Jeśli (x,y) jest rozwiązaniem, to (3y−x,y) jest rozwiązaniem.
Nasze równanie jest symetryczne, więc (y,3y−x) też jest.
(x,y) →(y, 3y−x)
(1,1) jest rozwiązaniem
(1,1) →(1,2) →(2,5) →(5,13) →...
Przekształcenie odwrotne (a,b) →(3a−b, a).
(1,1) →(2,1) →(5,2) →...
Jak wykorzystać przekształcenie (x,y) →(y, 3y−x), aby pokazać, że innych rozwiązań nie ma?
Myślę, że jakoś tak. Gdyby było jakieś rozwiązanie (a,b) takie, że a znalazłoby się
pomiędzy naszymi wyrazami (z pierwszego ciągu), to poruszając się do tyłu uzyskalibyśmy
rozwiązanie z a leżącym pomiędzy 1 a 2, a takich liczb całkowitych nie ma.
Trzeba by tylko dopracować szczegóły.
27 cze 15:19