Adamm: jak to odejmiesz, i wymnożysz, dostaniesz
x=y lub x=z lub y=z lub (x
2+xy+y
2)(x
2+xz+z
2)(y
2+yz+z
2)=27(x+z)(x+y)(y+z)
x
2+xy+y
2≥3(x+y)
x
2+x(y−3)+y
2−3y≥0
Δ=(y−3)
2−4y(y−3)=−3(y−3)(y+1)
dla y∊(−1;3) nierówność nie zachodzi
zatem załóżmy że y∊(−1;3)
| | 352 | | 352 | |
−4+x3≤ |
| ≤3z2+ |
| <x3 |
| | 125 | | 125 | |
0<x≤1,89 i podobnie dochodzimy do wniosku że dla innych też zachodzą te nierówności
skąd 0,46≤x≤1,65 itd. dla innych
skąd 0,7≤x≤1,4
skąd 0,76≤x≤1,2
skąd 0,78≤x≤1,03
skąd 0,79≤x≤0,92
skąd 0,796≤x≤0,86
x
n+1=
√xn3/3+176/375≤x≤
√xn*3/3+176/375=x
n+1*
ogólnie, licząc granicę myślę że przedział zmniejszy się ostatecznie
x
1=0,7, x
1*=0,9
skończona granica oczywiście istnieje, co trzeba wykazać by być dokładnym, i musi spełniać
| | 176 | |
g3−3g2+ |
| =0 skąd x=y=z=0,8 |
| | 125 | |
pozostają trywialne przypadki takie jak x=y czy y=z czy x=z które można zbadać samemu