algebra
Kob: Dowód z wielomanów
Pokaż że wykres wielomianu P(x) jest symetryczny wzgledem punktu A=(a,b) wtedy i tylko wtedy
gdy istnieje wieloman Q(x) taki że P(x) = b + (x−a)Q((x−a)2).
27 cze 08:41
Adamm: załóżmy że zachodzi P(x+a)+P(−x+a)=2b dla x∊ℛ (1)
wtedy z (1) dla x=0 mamy P(a)=b więc z twierdzenia Bezout mamy P(x)=b+(x−a)N(x) (2)
gdzie N(x) jest wielomianem
dalej z (2) mamy P(−x+a)=b−xN(−x+a), P(x+a)=b+xN(x+a)
skąd z (1) N(x+a)=N(−x+a), wielomian M(x)=N(x+a) jest zatem parzysty, co się dzieje tylko dla
wielomianów postaci anx2n+an−1x2n−2+...+a0
ponieważ możemy zawsze zapisać M(x)=Q(x2)+xL(x2)
M(x)=M(−x) ⇒ L(x2)=0 zatem mamy
Q(x2)=M(x)=N(x+a) skąd
Q((x−a)2)=N(x)
P(x)=b+(x−a)Q((x−a)2), więc implikacja w tą stronę zachodzi
dalej załóżmy że P(x)=b+(x−a)Q((x−a)2)
mamy P(−x+a)=b−xQ(x2) oraz P(x+a)=b+xQ(x2)
skąd P(−x+a)+P(x+a)=2b, więc implikacja w drugą stronę również
zachodzi więc równoważność, co było do udowodnienia
27 cze 10:10