Obszar normalny
Krid: Dany jest obszar D ograniczony liniami y=2 y=2x y=x/2
Czy mam racje że możemy powiedzieć że obszar ten jest normalny względem osi Ox?
0≤x≤2
Dobrze rozumuje?
27 cze 01:13
bezendu:

Podziel sobie na dwa obszary.
D1
0≤x≤1
D2
1≤x≤4
Ale niech ktoś potwierdzi, dawno to miałem i mogłem się pomylić.
27 cze 01:30
Krid: ok już wiem ze to jest źle jak zapisać te linie jako obszar normalny?
27 cze 01:32
bezendu:
Co Ty chcesz zapisywać? Napisz tak jak Ci podałem i tyle. Wylicz całke i masz odpowiedź. Obszar
zakreskuj.
27 cze 01:34
Krid: to chyba powinno być zapisane jako obszar normalny wzglęgem osi Oy ja nie wiem bo zadanie jest
zbudowane w ten sposób zapisz ten obszar jako normalny względem osi....
Mój kumpel zrobił to tak
0≤y≤2
y2≤x≤2y
27 cze 01:35
Krid: no bo mam że obszar jest ograniczony liniami (podałem je na początku)
2 podpunkt brzmi zapisz ten obszar jako normalny względem osi....
a 3 żeby obliczyć całę 2xdxdy w tym obszarze
27 cze 01:37
27 cze 01:38
27 cze 01:41
Adamm: twój "kumpel" dobrze zrobił
27 cze 01:47
Krid: ale jak on to zrobił
27 cze 01:50
Adamm: jak ci ciężko zauważyć to zamień sobie iksy i igreki
27 cze 01:52
Adamm: popracuj nad interpretacją niektórych nierówności
np. 2y≤x, zaznacz sobie na osi
27 cze 01:57
Adamm: masz 2 perspektywy
albo ograniczasz igreki stałymi, a iksy funkcjami, lub na odwrót
tutaj widzisz, pierwsza lepiej działa
najpierw ograniczasz stałymi ile możesz, a potem próbujesz z funkcjami
tutaj masz linie
y=2x oraz y=x/2
musisz wiedzieć jaką chcesz nierówność, czy y≤2x czy może y≥2x
do tego się nabiera po prostu intuicji
27 cze 02:05