matematykaszkolna.pl
Obszar normalny Krid: Dany jest obszar D ograniczony liniami y=2 y=2x y=x/2 Czy mam racje że możemy powiedzieć że obszar ten jest normalny względem osi Ox? 0≤x≤2
 x 
2x≤y≤

2 
Dobrze rozumuje?
27 cze 01:13
bezendu: rysunek Podziel sobie na dwa obszary. D1 0≤x≤1
x 

≤y≤2x
2 
D2 1≤x≤4
x 

≤y≤2
2 
Ale niech ktoś potwierdzi, dawno to miałem i mogłem się pomylić.
27 cze 01:30
Krid: ok już wiem ze to jest źle jak zapisać te linie jako obszar normalny?
27 cze 01:32
bezendu: Co Ty chcesz zapisywać? Napisz tak jak Ci podałem i tyle. Wylicz całke i masz odpowiedź. Obszar zakreskuj.
27 cze 01:34
Krid: to chyba powinno być zapisane jako obszar normalny wzglęgem osi Oy ja nie wiem bo zadanie jest zbudowane w ten sposób zapisz ten obszar jako normalny względem osi.... Mój kumpel zrobił to tak 0≤y≤2 y2≤x≤2y
27 cze 01:35
Krid: no bo mam że obszar jest ograniczony liniami (podałem je na początku) 2 podpunkt brzmi zapisz ten obszar jako normalny względem osi.... a 3 żeby obliczyć całę 2xdxdy w tym obszarze
27 cze 01:37
27 cze 01:38
Krid: wikipedia mi nie pomagaemotka http://um.mendelu.cz/maw-html/index.php?lang=pl&form=integral2 ta stronka mi przyjmuje że w granicy może być xemotka
27 cze 01:41
Adamm: twój "kumpel" dobrze zrobił
27 cze 01:47
Krid: ale jak on to zrobił emotka
27 cze 01:50
Adamm: jak ci ciężko zauważyć to zamień sobie iksy i igreki
27 cze 01:52
Adamm: popracuj nad interpretacją niektórych nierówności np. 2y≤x, zaznacz sobie na osi
27 cze 01:57
Adamm: masz 2 perspektywy albo ograniczasz igreki stałymi, a iksy funkcjami, lub na odwrót tutaj widzisz, pierwsza lepiej działa najpierw ograniczasz stałymi ile możesz, a potem próbujesz z funkcjami tutaj masz linie y=2x oraz y=x/2 musisz wiedzieć jaką chcesz nierówność, czy y≤2x czy może y≥2x do tego się nabiera po prostu intuicji
27 cze 02:05