Rownanie stopnia trzeciego
5-latek: Wzory Cardano zostawie sobe na jutro
Zadanie :
a)Udowodnij ze rownanie x3+3x+3=0
nie ma pierwistka wymiernego
b) Wprowadz niewiadone pomocnicze u i v spelniajace warunki x=u+vi uv=−1
Podsatw x=u+v do rownania x3+3x+3=0
c) Rozwiaz uklad rownan z niewiadomymi u i v
d) Oblicz pierwaistki rownania x3+3x+3=0
Rozwiazywalem takie rownania ale przez delte
Co do a)
W(1)≠0
W(−1)≠0
W(−3)≠0
W(3)≠0
Rownanie to nie ma pierwastkow wymiernych
b)
(u+v)3+3(u+v)+3=0
u3+v3+3uv(u+v)+3=0
u3+v3−3(u+v)+3=0
dalej nie wiem
27 cze 00:42
bezendu:
(u+v)
3+3(u+v)+3=0
u
3+3u
2v+3uv
2+v
3+3u+3v+3=0
u
3+3uv(u+v)+v
3+3(u+v+1)=0
u
3+v
3+3(u+v+1)−3(u+v)=0
u
3+v
3+3u+3v+3−3u−3v=0
u
3+v
3+3=0
u
3=−v
3−3
u=
3√−v3−3
| | 3√−v3−3 | | √3 3√−v3−3 | |
u=− |
| +i |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 3√−v3−3 | | √3 3√−v3−3 | |
u=− |
| −i |
| |
| | 2 | | 2 | |
27 cze 01:24
5-latek: Witaj

jak poszlo ? Teraz chyba juz 4 rok bedzie ?
27 cze 01:27
bezendu:
Hej. Napiszę jutro do Ciebie emial. W tym semestrze bardzo dobrze, średnia powyżej 4,5 za sam 6
semestr a roczna 4,2.
Piszę obecnie pracę inżynierską a od września zaczynam już pracę na cały etat.
Po wakacjach będzie 7 semestr.

Pozdrawiam.
27 cze 01:31
Adamm: przypuszczam że raczej chodziło o coś takiego
u3+v3+3=0
skoro uv=−1 to v=−1/u
u3−1/u3+3=0
u6+3u3−1=0
itd.
27 cze 01:40
5-latek: Rozwiaze to zadanie tradycyjnie
u
3=t
t
2+3t−1=0
28 cze 00:41
5-latek: Chociaz to rownanie
u
6+3u
3−1=0 moglem rozwiazac tak
28 cze 01:00
Adamm:
28 cze 01:14
Izzy: I jak teraz wyznaczyć z tego rozwiązanie?
28 cze 07:11
5-latek: z tego ostatniego np tak
| | 3 | | √13 | | √13 | |
√(u3+ |
| )2= |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
stad
| | 3 | | √13 | |
|u3+ |
| |= |
| bo √x2= |x| |
| | 2 | | 2 | |
stad
| | 3 | | √13 | | 3 | | √13 | |
u3+ |
| = |
| lub u3+ |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
28 cze 09:54
Mariusz:
27 cze 2017 01:40
u3+v3+3=0
uv=−1
Ten układ równań można przekształcić we wzory Vieta dla trójmianu kwadratowego
o pierwiastkach u3 oraz v3
1 lip 07:44