Wielomiany
5-latek: Oblicz
(3√9+√80+3√9−√80)3−3(3√9+√80+3√9−√80)
(a+b)3= a3+b*3+3a2b+3ab2 = a3+b3+3ab(a+b)
Teraz tak
a3+b3= 18
a*b= 1 to 3ab=3
jak obliczyc a+b?
27 cze 00:03
Adamm: a=3√9+√80, b=3√9−√80
x=a+b
x3=a3+b3+3ab(a+b)
x3−3x=18
no i tyle, 18
27 cze 00:08
5-latek: Dobra juz widze nie ma potrzeby liczyc tego
Wynik to 18
27 cze 00:09
5-latek: Wielomian stopnia trzeciego ktory ma wspolczynniki calkowite o mozliwie najmniejszych
wartosciach bezwzglednych i ktorego pierwistkiem jest liczba
x1= 3√9+√80+3√9−√80 to ma postac
x3−3x−18 =0
27 cze 00:17
Adamm: no nie wiem
x3−27 ma współczynnik −27 większy, ale przy x ma już mniejszy
27 cze 00:20
Adamm: powiedziałbym że nie można takiego wskazać
27 cze 00:22
5-latek: Sprawdzilem i tak mam tez w odpowiedzi .
27 cze 00:24
5-latek: czyli W(x)= x3−3x−18
27 cze 00:25
Adamm: a zgadzasz się z tym co napisałem, czy z odpowiedzią?
27 cze 00:29
Adamm: x=3
nie ma innego rzeczywistego pierwiastka x3−3x−18
27 cze 00:31
5-latek: Adamm bylo polecienie rozwiazac to rownanie i to zrobilem
W sumie proste .
27 cze 00:46