równanie różniczkowe (teoria)
Krid: Czy równanie y'+ 2y+1=0 Jest równaniem różniczkowym niejednorodnym?
26 cze 23:36
Adamm: jednorodne liniowe
26 cze 23:37
Krid: to w takim razie jak wygląda równanie niejednorodne? jakiś przykład
26 cze 23:39
Adamm: nie, jednak niejednorodne
ponieważ tam jest +1
26 cze 23:40
Krid: hm no oki
26 cze 23:41
Krid: a może jakaś rada jak je odróżniać jednorodne i niejednorodne?
26 cze 23:41
Adamm: jak masz równanie liniowe z wyrazem "wolnym", czyli takim bez y, to jest
niejednorodne
26 cze 23:45
Krid: mam jeszcze jeszcze dwa pytania czym są równania różniczkowe II rzędu o stałych
współczynnikach?
Czym są współczynniki?
I co to jest zagadnienie Cauchy'ego dla równań rzędu II?
26 cze 23:53
Adamm: masz na myśli równania różniczkowe liniowe 2 rzędu o stałych współczynnikach
są to równania liniowe postaci ay''+by'+cy=0, gdzie a≠0
współczynniki czyli funkcje przy igrekach
zagadnienie Cauchy'ego czyli to co zawsze
masz podane 2 wartości, dla y oraz dla y', i stąd wyznaczasz swoje rozwiązanie
26 cze 23:57
po prostu Michał:
stały wspołczynnik oznacza, ze zamiast y'' + 2y' + y = 0 (ogolnie ay'' + by' + cy=r(x))
masz np. y'' + xy' + y = 0 (funkcje zamiast liczb)
z tego co pamietam
27 cze 00:00
Krid: w przykładowym egzaminie mam zadanie "Podaj przykład równania różniczkowego liniowego rzędu II
o stałych współczynnikach" Czyli no coś takiego? y''+2y+y=0

?
27 cze 00:09
Adamm: tak
27 cze 00:10
Krid: Teraz już na prawdę ostatnie pytanie jak mam równanie y''−4y'−4y=0
to rozwiązaniem ogólnym będzie y=C1e2−2√2+C2e2+2√2
tak?
27 cze 00:35
Adamm: tak
27 cze 00:46