Udowodnij przez indukcje. Silnia, dwumian newtona.
Hubert.: Proszę o pomoc :C
Podstawiam do tezy założenie, dalej nie mogę sobie poradzić.
26 cze 22:51
Adamm: | | | | | | | |
dla n=2 mamy ∑i=22 | = | = | , wzór zachodzi |
| | | | |
| | | | | | | | (n+1)! | | | |
mamy ∑i=2n+1 | = | + | = |
| + | = |
| | | | | 3!(n−2)! | | |
| | (n+1)! | | 1 | | 1 | | (n+1)! | (n−1)+3 | |
= |
| ( |
| + |
| )= |
|
| = |
| | (n−2)! | | 3! | | 2!(n−1) | | (n−2)! | 3!(n−1) | |
| | (n+1)! | (n−1)+3 | | (n+2)! | | | |
= |
|
| = |
| = | |
| | (n−2)! | 3!(n−1) | | 3!(n−1)! | | |
zatem na mocy indukcji, równość zachodzi dla n=1, 2, ...
26 cze 23:06
Adamm: raczej równość zachodzi dla n=2, 3, 4, ...
26 cze 23:06
Adamm: można również udowodnić tożsamość
26 cze 23:11
Adamm: jest ona przydatna przy dowodzie dwumianu Newtona przez indukcję
26 cze 23:13
jc: Bez indukcji.
Wybieramy 3 elementy ze zbioru {1,2,...,n+1}
Trzecim elementem może być 3, 4, 5, ... ,n+1.
W pierwszym wypadku dwa pierwsze elementy wybrane są ze zbioru {1,2},
w drugim przypadku ze zbioru {1,2,3}, potem ze zbioru {1,2,3,4}, ...,
na koniec ze zbioru {1,2,3,...,n}.
27 cze 00:05
Hubert.: Dokładnie tego potrzebowałem, dzięki Adamm.
27 cze 06:43