Zadanie tekstowe
Natasza: Miesięczny koszt ogrzania domu wynosi 200 zł. Założenie dodatkowej izolacji cieplnej, która
kosztuje 4200 zł, spowoduje zmniejszenie wydatków na ogrzewanie o 30 %. Po jakim czasie
podniesione nakłady na ocieplenie domu zwrócą się?
26 sty 15:29
26 sty 15:31
Natasza: Nadal nie rozumiem

jakoś tam mi się nie zgadza te pierwsze równanie... Ktoś pomoże?
29 sty 15:43
Natasza: Ponawiam
31 sty 14:59
woj: ja bym to tak zrobił:
30% z 200zł to 60 zł
200−60=140zł (tyle będzie kosztować ogrzewanie miesięcznie po dodatkowym ociepleniu domu)
to tak jakby co miesiąc ktoś Ci oddawał te 60zł z 200zł, koszty za ocieplenie zrównają się
wtedy, gdy ilość tych 60zł będzie równa 4200zł, proste równanie:
60x=4200 przy czym x to ta ilość (inaczej ilość miesięcy)
x=70
mam nadzieję, że trochę Ci pomogłem

pozdrawiam!
1 lut 16:13
1 lut 16:18