równanie tryg
olia: Rozwiąż równanie : (x−3)2 |sin x|= sin x w zbiorze <0, 2 π>
dla<0,π>
(x−3)2 (sin x)= sin x
(x−3)2=1
dla<π,2π>
(x−3)2 (−sin x)= sin x
(x−3)2=−1
i co dalej delta ? nie mam pojęcia
26 cze 21:27
kochanus_niepospolitus:
1)
zapomniałeś o : sinx = 0
2) to samo
(x−3)2 = −1 −−− sprzeczne, ponieważ (x−3)2 > 0 dla x∊(π,2π>
brak rozwiązań w tym przedziale
26 cze 21:30
kochanus_niepospolitus:
ps ... co do braku rozwiązań −−− poza x=2π bo wtedy sinx = 0
26 cze 21:30
olia: no niby coś świta ale
w 1. delta=4 x1=2 x2=4 i jak to odczytać przecież jest w przedziale <1,−1>?
w odpowiedziach jest x∊{0,π,2π,2}
2.załapałam
26 cze 21:55
kochanus_niepospolitus:
(x−3)
2 = 1 ⇔ x−3 = 1 ∨ x−3 = −1 ⇔ x = 4 ∨ x = 2 i co należy do przedziału
26 cze 21:57
kochanus_niepospolitus:
przedziałem jaki w pkt 1 rozpatrujesz to <0;π> ... pamiętaj że π ≈ 3.14
26 cze 21:57
olia: oł, jes

dzięki
26 cze 22:07
Adamm: kochanus, w Polsce piszemy przecinki zamiast kropek
26 cze 22:08