Różniczki
Michał: Sprawdzić czy funkcja z spełnia równanie − różniczki
| | δ2z | | δ2z | |
z = xy, |
| − |
| = 0 |
| | δxδy | | δyδx | |
26 cze 19:49
kochanus_niepospolitus:
no to licz pochodne
26 cze 19:50
Jerzy:
Licz najpierw z'x i z'y ...... potem pomożemy dalej.
26 cze 20:00
Michał: Nie wiem czemu ale jak mam liczyć normalne całki i pochodne to jakoś idzie a jak widzę
różniczki to dostaje paraliżu widząc same literki i brak cyferek...
26 cze 20:02
Adamm: | δ2z | | δ(xylnx) | | δ(xy) | | δ(lnx) | |
| = |
| = |
| *lnx+ |
| *xy= |
| δxδy | | δx | | δx | | δx | |
=yx
y−1lnx+x
y−1
| δ2z | | δ(yxy−1) | | δy | | δ(xy−1) | |
| = |
| = |
| *xy−1+ |
| *y= |
| δyδx | | δy | | δy | | δy | |
=x
y−1+yx
y−1lnx
czyli faktycznie, są takie same
26 cze 20:10
Jerzy:
Jak liczysz z'x , to y traktujesz jak stałą i odwrotnie.
26 cze 20:11
26 cze 20:13