Ekstremum
karol: Czy właściwie policzyłem, że funkcja f(x)=(x2−1)e3x nie ma ekstremum?
26 cze 13:58
powrócony z otchłani:
Nie ... pokaz swoje obliczenia ... znajdziemy bledy
26 cze 14:09
Jerzy:
f'(x) = 2x*e3x + 3(x2 − 1)e3x ... i szukaj miejsc zerowych.
26 cze 14:29
karol: Już widzę mój błąd, dziękuję
26 cze 15:09
piotr: | | 2 | | 1+√10 | |
max {(x2−1) e3 x} = |
| (1+√10)e−1−√10 w x = − |
| |
| | 9 | | 3 | |
| | 2 | | 1−√10 | |
min {(x2−1) e3 x} = − |
| (−1+√10)e−1+√10 w x = − |
| |
| | 9 | | 3 | |
26 cze 18:25