Geometria analityczna
Wachu: Napisz równanie prostej, która jest rzutem prostej l: x=y+3=2z na płaszczyznę π: 2x+y+4z+13=0
26 cze 13:33
Adamm: x=2t
y=2t−3
z=t
t∊ℛ
podstawiając do równania
t=−1
l przecina się z π w punkcie A=(−2; −5; −1)
weźmy wektor prostopadły do <2; 1; 4>, v=<x; y; z>
v•<2; 1; 4>=2x+y+4z=0
<2; 2; 1>=a*<2; 1; 4>+<x; y; z>
2a+x=2
a+y=2
4a+z=1
2x+y+4z=0
a=10/21, x=22/21, y=32/21, z=−19/21
czyli mamy wektor kierunkowy, n=<22; 32; −19>
równanie prostej:
x=22t−2, y=32t−5, z=−19t−1
26 cze 16:08
jc: Przecinamy prostą płaszczyzną prostopadłą do płaszczyzny, na którą rzutujemy.
a(x−y−3) + b(x−2z)=0
(a+b, −a, −2b)*(2,1,4)=0
a=6b, a=6, b=1
Szukana płaszczyzna: 7x−6y−2z−18=0.
Szukana prosta: 7x−6y−2z−18=0, 2x+y+4z+13=0.
26 cze 18:04