Układ wektorów liniowo zależny
sayuri: Borykam się z jednym zadaniem z algebry, mianowicie:
Dla jakich wartości parametru a układ wektorów x=(1,0,a,3), y=(2,1,1,7), z=(0,1,4,1) jest
liniowo zależny?
Wiem, że aby macierz byla liniowo zależna, jej wyznacznik musi wynosić 0, jednak nie jest to
macierz kwadratowa, stąd moje wątpliwości.
26 cze 13:09
anonimus:
zauważ, że:
jaki z tego wniosek
26 cze 13:14
26 cze 13:15
sayuri: a skąd wziąłeś to (y−z)/2 ?
26 cze 13:30
anonimus:
popatrzyłem co od czego odjąć aby wyszły współrzędne takiej jak w wektorze x (poza niewiadomą
'a' )
26 cze 13:33
anonimus:
rozwiąż taki układ równań:
1*x + 2*y + 0*z = 0
0*x + 1*y + 1*z = 0
a*x + 1*y + 4*z = 0
3*x + 7*y + 1*z = 0
taki układ ma mieć rozwiązanie TYLKO I WYŁĄCZNIE dla x=y=z=0 ... wtedy te wektory będą liniowo
niezależne
26 cze 13:36
Adamm: muszą istnieć takie α, β, γ, nie wszystkie równe 0, takie że
αx+βy+γc=0
α+2β=0
β+γ=0
aα+β+4γ=0
3α+7β+γ=0
skąd
a=−3/2 i na przykład α=2, β=−1, γ=1
26 cze 13:37
sayuri: faktycznie, teraz już to widzę, dzięki wielkie
26 cze 13:41