pierwiastkek
kptadrian: 4=−√4c−delta−√delta
jak to spierwiastkowac?
pozdrawiam
26 cze 13:01
anonimus:
4 = −
√4c−b −
√b <−−−− sprzeczne ... 4>0 natomiast
−√ coś − √ coś < 0 w
ciele liczb rzeczywistych
26 cze 13:05
anonimus:
oczywiście ... różnice tych pierwiastków ≤ 0 ... ale to nadal wychodzi sprzeczne równanie
26 cze 13:07
kptadrian: ok chyba rozumiem, ale chodziło mi ogolnie jakby to wyglądało jakbym obydwie stromy
spierwiastkowal
26 cze 13:25
anonimus:
po pierwsze to nie spierwiastkował tylko podniósł obustronnie do kwadratu:
ogólnie:
jeżeli a,b,c > 0 i b>c
a = √b − √c /2
a2 = b − 2√bc + c
a2 − b − c = −2√bc
26 cze 13:29
kptadrian: dziękuję, pokaż jeszcze wersje z minusem przed
√b i stad uciekam
26 cze 13:34
anonimus:
potrafisz zastosować wzór skróconego mnożenia
26 cze 13:37
kptadrian: wydaje mi sie, że tak. chce sie upewnic ze dobrze to robie
26 cze 13:48
kptadrian: (−b−c)2 to to samo co (b+c)2?
26 cze 13:51
powrócony z otchłani:
Tak. Tylko trzeba pamietac ze lewa strona w takim przypadku byla liczba nie wieksza niz 0
26 cze 14:08
kptadrian: dzieki
26 cze 14:11