pochodna kierunkowa
Paweł: Wyznacz pochodną kierunkową funkcji y=ln(ex−e(ey)+1) w P(1,0) w kierunku wektora v=[−3,4]
26 cze 11:40
Paweł: z góry dziękuje za pomoc
26 cze 11:50
Paweł: nie zauważyłem że sie przesunęło y=ln(ex−eey+1)
26 cze 11:51
Pytający:
Wektor jednostkowy:
| | v | | [−3,4] | | −3 | | 4 | |
u= |
| = |
| =[ |
| , |
| ] |
| | |v| | | √(−3)2+42 | | 5 | | 5 | |
Pochodne cząstkowe:
f(x,y)=ln(e
x−e
ey+1)
| | −eey+1 | |
fy'(x,y)= |
| |
| | ex−eey+1 | |
Szukana pochodna kierunkowa funkcji f w P(1,0) w kierunku wektora jednostkowego u:
f
u'(1,0)=f
x'(1,0)*u
x+f
y'(1,0)*u
y=
| | e | | −3 | | −e0+1 | | 4 | | −3 | | −4 | | −7 | |
= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| |
| | e−1+1 | | 5 | | e−1+1 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
https://www.wolframalpha.com/input/?i=derivative+of+ln(e%5Ex-e%5E(ey)%2B1)+in+the+direction+(-3,4)+at+(1,0)
26 cze 14:06