Pole płata
kacper: Oblicz pole płata powierzchni z2=x2+y2 2 ≤ z ≤ 3, x ≥ 0, y ≥ 0
26 cze 11:27
Jack: a nie czasem objetosc?
26 cze 12:23
Adamm: P=∫02π∫23√fx2+fy2+1drdθ=∫02π∫23√2drdθ=...
26 cze 12:48
kacper: Adamm, a mógłbyś skąd to wziąłeś..?
26 cze 13:08
kacper: Bo rozumiem, że wprowadziłeś współrzędne sferyczne?
26 cze 13:09
'Leszek: Poniewaz x≥ 0 i y≥ 0 to jest to pierwsza cwiartka czyli 0 ≤ φ ≤ π/2
To sa wspolrzedne biegunowe
x= r cos φ
y = r sin φ
J = r
26 cze 13:24
kacper: A granica na r−ach to: 2 ≤ r ≤ 3 tak?
26 cze 13:42
'Leszek: Tak !
26 cze 13:43
kacper: O dzięki
Czyli liczę coś takiego:
∫0π/4dφ∫23√1+fx'+fy'rdr
26 cze 13:51