całka podwójna pole obszaru
Karola: | | x | | 3 | |
Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi y= |
| y= |
| y=3 |
| | 3 | | x | |
Z góry dziękuje za odpowiedź
26 cze 11:17
powrócony z otchłani:
A niby gdzie tu calka podwojna ?
Chociaz punkty przeciecia sie tych funkcji potrafisz wyznaczyc?
26 cze 11:20
Karola: całki podwójnej nie ma, po prostu robiłam wcześniej zadanie z 3 niewiadomymi i tak z automatu
napisałam ;;
26 cze 11:22
powrócony z otchłani:
A na drugie pytanie to juz nie odpowiesz
26 cze 11:26
powrócony z otchłani:
∫13 (3 − 3/x) dx + ∫39 (3 − x/3) dx
Masz ... to juz prawie gotowiec
26 cze 11:28
5-latek:
26 cze 11:29
Karola: Liczyłam właśnie P1(3,1) P2(−3,−1)
26 cze 11:29
Karola: dzieki udało sie
26 cze 11:34
Jack:
| | 3 | |
przeciecie sie y = 3/x oraz y = 3 −−−> |
| = 3 −−> x = 1 |
| | x | |
| | x | | 3 | |
teraz przeciecie sie 3/x oraz x/3 −−−> |
| = |
| −−> x = 3 |
| | 3 | | x | |
zatem pierwszy obszar (ten rozowy)
3
1
teraz ten drugi obszar od 3 do ?
| | x | |
przeciecie sie y=3 oraz y=x/3 −−> 3 = |
| −−> x = 9 |
| | 3 | |
zatem obszr ten drugi od 3 do 9
9
3
suma tych calek to pole.
26 cze 11:38