prawdo
nikt: Załóżmy, że losujemy dokładnie wymieszane żetony, z których każdy
ponumerowano liczbą naturalną 𝑛, taką że 𝑛∈[1,50]. Ile wynosi
prawdopodobieństwo tego, że numer pierwszego wylosowanego żetonu,
będzie zawierał cyfrę „4” ?
26 cze 09:36
nikt: |omg| = 50
|A|= 6

?
26 cze 09:42
anonimus:
Jakiś czas temu było dokładnie to samo zadanie, o dokładnie tej samej (nieprecyzyjnej) treści.
Zadanie w takiej formie nie jest możliwe do rozwiązania.
Więc załóżmy, że treść zadania jest skonstruowana precyzyjniej. Czyli dodatkowo wiemy, że:
Żetonów mamy 50, a każdy z nich został ponumerowany inną liczbą naturalną z przedziału <1;50>.
Rozwiązanie:
Ile mamy liczb naturalnych nie większych niż 50, których cyfra jedności to '4' ? Odp. Mamy 4
takie liczby (4,14,24,44)
Ile mamy liczb naturalnych nie większych niż 50, których cyfra dziesiątek to '4' ? Odp. Mamy 10
takich liczb (40,41,42,43,44,45,46,47,48,49)
Ile mamy liczb naturalnych nie większych niż 50, których zarówno cyfra jedności jak i
dziesiątek to '4' ? Odp. Mamy 1 taką liczbę (44).
| | 4 | | 10 | | 1 | | 13 | |
P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B) = |
| + |
| − |
| = |
| |
| | 50 | | 50 | | 50 | | 50 | |
26 cze 09:46
nikt: aha lol, troche żle to wypisałem
26 cze 09:47
Pytający:
| | 14 | |
Jeszcze 34 oczywiście, więc P(A∪B)= |
| . |
| | 50 | |
26 cze 14:50