Obliczanie granicy nie korzystając z reguły De L'hospitala
Rush: x→0
Jak rozwiązać takie oto zadanko nie korzystając z reguły De L'Hospitala?
26 cze 00:50
Adamm: | | 1−cos2x | | 2sin2x | |
= |
| = |
| →1 |
| | xsinx(1+√cos2x) | | xsinx(1+√cos2x) | |
26 cze 00:52
Rush: Nie bardzo rozumiem końcówki. Czyli idąc tak krok po kroku otrzymujemy coś takiego:
26 cze 00:59
Adamm: przejście do granicy
| | sinx | |
korzystamy z tego że |
| →1 przy x→0 |
| | x | |
wcześniej skorzystałem z tożsamości cos2x=1−2sin
2x
26 cze 01:01
Rush: Fantastycznie. Dziękuję.
26 cze 01:02