Pogrom umyslów
Master: Znaleźć wszystkie możliwe wartości dla a,b należącego do całkowitych dodatnich
b2+ab+4=0(mod a2+ ab+4)
25 cze 23:04
g: na przykład a=1, b=3
26 cze 00:09
Adamm: musi być b≥a
i a=b zawsze jest rozwiązaniem
to tak ode mnie
26 cze 00:18
jc: Dla a=1 i b>a nietrudno znaleźć wszystkie możliwe b, a mianowicie 3, 7, 19.
26 cze 08:18
Master: Dziękuję bardzo i proszę jeszcze o obliczenia gdyby jakieś były.
26 cze 09:05
jc: Dla a=1 mamy: 5+b | b2+b+4.
c=5+b, b=c−5, c>5, c | (c−5)2+(c−5)+4 = ... + 24, c|24, c=8, 12, 24, sprawdzasz.
Jeszcze jedno rozwiązanie a=3, b=25. Czy są jeszcze jakie inne rozwiązania z b>a?
26 cze 09:13
Master: Dziękuję ślicznie i to są już wszystkie rozwiązania.
26 cze 10:18
jc: Uzupełnienie.
Szukamy takich a,b, że 0<a<b i a2+ab+4 | b2+ab+4.
b(a2+ab+4) − a(b2+ab+4) = 4(b−a)
Wniosek. (a2+ab+4) | 4(b−a). Stąd ab < 4b, czyli a=1,2,3.
Teraz wystarczy przeanalizować 3 przypadki.
c = 5+b | 4(b−1) = 4(c−6), c|24, c=8,12,24, b=3,7,19 (faktycznie to rozwiązania)
c = 8+2b | 4(b−2) = 2(c−12), c|24, c=24, to nie jest rozwiązanie
c = 13+3b | 4(b−3) | 12(b−3) = 4(c−22), c|88, c=44, 66, 88 (rozwiązniem jest tylko 88, b=25)
Teraz mamy pewność, że to wszystkie rozwiązania (poza trywialnymi, a=b).
26 cze 17:48