Równanie różniczkowe
Student: Jak zacząć rozwiązywanie takiego zadania: Wyznaczyc rozwiązanie zagadnienia: xy*y' −x2−y2=0
25 cze 22:42
Adamm: podziel przez x2, podstawienie y=ux
25 cze 22:44
jc:
xyy' = x2+y2
y' = x/y + y/x
nowa funkcja
y=xu
y'=xu' + u
nowe równanie
xu' + u = 1/u + u
xu' = 1/u
Dalej sobie poradzisz.
25 cze 22:46
jc: A może inaczej?
(x−4 y2)' = 2 x−4 yy' − 4x−5 u2 = (xyy' − 2y2)x−5 = x−3 = − (x−2)' /2
x−4 y2 = C − x−2/2
y2 = Cx4 − x2/2
25 cze 22:54
jc:
(x−4 y2)' = 2 x−4 yy' − 4x−5 y2 = 2(xyy' − 2y2)x−5 = 2x{−3} = − (x−2)'
x−4 y2 = C−x−2
y2=Cx4 + x2
25 cze 22:56
Student: Właśnie tu też napotkałem problem..
Mam : u'x=1/u
u'=1/ux
du/dx=1/ux
I co teraz? Mogę całkować?
25 cze 23:01
jc:
x u' = 1/u
u u' = 1/x
Po scałkowaniu
u2/2 = C+ln|x|
25 cze 23:18
Student: Rozumiem, dziękuję
25 cze 23:21
jc: Gdzieś jest błąd. Już mam. Powinno być tak:
(x−2 y2)' = 2 x−3 y y' − 2x−4y2 = 2x−3(xyy' − y2) = 2x−3 x2 = (2ln|x|)'
x2 y2 = C + 2 ln |x|
25 cze 23:26