Sprawdź czy relacja jest równowaznościowa
michał: ∃ a,b ∊ R zachodzi relacja R ⇔ √x = √y i jeśli jest podaj klasę abstrakcji ||25||R
25 cze 21:39
mat: ten pierwiastek nie jest czasem trzeciego stopnia?
25 cze 22:08
michał: nie, drugiego.
25 cze 22:11
mat: bo wiesz, √x ma sens tylko gdy x≥0
i wtredy √x=√y ⇔x=y oraz x≥0
więc ||25||={25}
dlatego mi to slabo wyglada
Równoważna oczywiście jest bo R={(a,a):a∊[0,∞)}
25 cze 22:15
mat: chociąż w zwrotnosci wymagamy zeby kazda para (a,a) należala do relacji
a np (−3,−3) nie nalezy, więc nie
25 cze 22:17
mat: ale symetria i przechodniość są
25 cze 22:18
michał: Dzięki, a jeszcze mam całkiem podobne tylko zamiast tych pierwiastków:
ab = ba i podać ||10||R
Jak w tym przypadku będzie to wyglądać? Bo niby wiem jak to się robi ale jednak nie ma podane
ze R\{0} a przeciez przez 0 nie dzielimy :<
25 cze 22:23
mat: tak, ten sam problem...dziwne te zadania, troche jakby nie przemyslane
25 cze 22:29
michał: Dokładnie

A przechodniość i symetria również są w tym drugim przypadku czy cos sknociłem?
I jakby jednak była ona równowazna to klasą abstrakcji byłaby {10}?
25 cze 22:47
mat: {10,−10}
bo 10/−10 = −10 /10
25 cze 22:50
michał: Ano faktycznie

Dzięki jeszcze raz.
25 cze 22:51