grupowanie
5-latek: Jak pogrupowac wyrazy w takim wyrazeniu
ax3−(a−1)x2−(2a2−a+2)x+2a
25 cze 21:05
5-latek: x2(ax−(a−1)) ale daj nie wiem
25 cze 21:08
5-latek:
25 cze 21:32
Adamm: po co chcesz je grupować?
25 cze 21:33
5-latek: Adamm bo to jest do rozwiazania rownanie i mam zastosowac grupowanie wyrazow
ax3−(a−1)x2−(2a−a+2)x+2a=0 i a≠0
Probowalem to tez najpierw wymnozyc
ax3 −ax2 +x2 − 2ax+ ax +2x + 2a =0
Nie dostane wspolnego czynnika
25 cze 21:40
Adamm: to jak to w końcu wygląda?
jesteś pewien że dobrze przepisałeś?
25 cze 21:42
5-latek: Zle

ma byc tak
ax
3−(a−1)
2x
2−(2a
2−a+2)x+2a =0
25 cze 21:46
Adamm: zauważ że jak podstawić x=−2 to otrzymasz 0
no i dalej prościzna
25 cze 21:51
5-latek: Po wymnozeniu mam
ax3−a2x2+2ax2−x2−2a2x+ax−2x+2a=0
25 cze 21:52
Adamm: ax3+2ax2−(a2+1)x2−2(a2+1)x+ax+2a=
=ax2(x+2)−(a2+1)x(x+2)+a(x+2)=
=(x+2)(ax2−(a2+1)x+a)
25 cze 21:54
5-latek: jak to zauwazyles?
25 cze 21:55
Adamm: patrzę tak
już wcześniej doszedłem do wniosku że podstawianie za x wartości z a nic mi nie da
i pomyślałem tak, a2 przy współczynnikach −(a−1)2 oraz −(2a2−a+2) muszą
się wykasować
no i mam, x=−2
25 cze 21:57
5-latek: No tak trzeba nad tym popracowac .
25 cze 22:01
Mila:
ax3−(a−1)2x2−(2a2−a+2)x+2a =0
W(−2)=0 i W(a)=0 dalej prosto
II sposób wg wskazówki
(ax3−a2x2)+2ax2−x2−2a2x+ax−2x+2a=0⇔
ax2(x−a)+2ax*(x−a)−x*(x−a)−2(x−a)=0
(x−a)*[ax2+2ax−x−2]=0
(x−a)*[ax*(x+2)−(x+2)]=0
(x−a)*(x+2)*(ax−1)=0
================
25 cze 22:27
5-latek: Dobry wieczor

dzieki serdeczne
25 cze 22:31
Mila:
Dobry wieczór. Gorąco
25 cze 22:52