Udowodnij indukcją matematyczną
krystek: 12 + 52 + 92 + (4*n−3)2 = n*(16*n2−12*n−1)3
25 cze 20:50
powrócony z otchłani:
Czy wiesz jak rozwiazuje sie zadania za pomoca indukcji matematycznej?
Ps. Ostatnio sie dowiedzialem ze indukcje matematyczna maja teraz na studiach

(Ja mialem w
podstawowce)
25 cze 20:53
krystek: Schemat znam, jednak po sprawdzeniu dla n=1 i podstawieniu k i k+1 nie mogę doprowadzic tego do
końca
25 cze 21:05
Pytający:
| | n(16n2−12n−1) | |
12+52+(4n−3)2+(4(n+1)−3)2= |
| +(4n+1)2= |
| | 3 | |
| | 16n3−12n2−n+48n2+24n+3 | | 16n3+36n2+23n+3 | |
= |
| = |
| = |
| | 3 | | 3 | |
| | (n+1)(16n2+20n+3) | | (n+1)(16(n+1)2−12(n+1)−1) | |
= |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | |
25 cze 21:49