liczby urojone,
Caitlyn najlepszy ADC. yasuo: Czy działania są poprawne:
a)(1+3i)+(2−4i) = (1+2)+(3−4)i = 3−i
b)(2i−i)(1+3i)=(2i+3i)+(6i2−3i)i=5i+6i3−3i2
c)(2−3i)(1+4i)=(2+12i2)+(8−3)i=2+12i2+5i
d)(3+2i)(3−2i)=(9+4)+(6+6)i=13+12i
25 cze 19:04
5-latek: Nalezy to jeszce poupraszczac
np wiez z e i2=−1
i3= −i
25 cze 19:10
'Leszek: Poza przykladem a) wszystko jest zle !
b) (2i −i)(1+3i) = i(1+3i) = i − 3
c) (2−3i)(1+4i) = 2 +8i −3i +12 = 14 +5i
d) ..........zrob sam !
25 cze 19:20
Caitlyn najlepszy ADC. yasuo: d = 13
25 cze 19:47
Mila:
(3+2i)(3−2i)=32−(2i)2=9−4*i2=9+4=13 pamiętaj o wzorach skróconego mnożenia
25 cze 21:34