Prawd
Gdgjg: P(A∪B)=P(A)+P(B) − P(AB)
Czy ktos mogl by mi to wytlumaczyc? To jest kompletnie nie logiczne. A ten rysunek jest
jeszcze mniej logiczny. Skoro wycinamy zbior wspolny to ten obszar powinien zniknac a
nadtepna grafika powinna wskazywac usuniety zbior wspolny spomiedzy zbioru A i B a nie 2
zbiory polaczone ze soba.
Jest to nielogiczne,
25 cze 17:25
eH:
25 cze 17:26
kochanus_niepospolitus:
Jak już to na końcu jest P(A∩B)
25 cze 17:30
kochanus_niepospolitus:
P(A∪B) =
P(A) +
P(B) −
P(A∩B) .. dlaczego ... a dlatego, że P(A∩B) jest
częścią zarówno P(A) jak i P(B) więc P(A) + P(B) ma w sobie dwa razy policzoną część P(A∩B) i
dlatego trza ją raz odjąć
25 cze 17:34
Adamm: z klasycznej definicji prawd.
a że zachodzi |A∪B|=|A|+|B|−|A∩B| (zasada włączeń i wyłączeń)
to mamy naszą równość
25 cze 17:38
Gdgjg: Nielogiczne. Przykład?
Na końcu zle? Skoro Pan Hewing zapisuje w ten sposób to co to za roznica? Nie znaczy to tyle
samo co bez ∩, on oczywiście w książce uzywa + zamiast ∪. No i po co jakieś zamieszanie o to?
25 cze 17:40
Gdgjg: Tak sie dzieje kiedy ktos durny rysunek dorabia do teorii. Przykro mi ale dla mnie to durne,
jak mozna tlumaczyc w tak durny sposób. Uczniowie glowami kiwaja a żaden nie wie o co chodzi.
25 cze 17:42
kochanus_niepospolitus:
Pan Hewing? To pokaż mi gdzie pan Hewing zapisuje P(A+B) jako P(A∪B) oraz P(AB) jako P(A∩B)
Skoro dla Ciebie durne jest coś co jest logiczne ... to ciężko będzie Ci wyjaśnić, że durne
jest myślenie, że to jest durne
25 cze 17:48
kochanus_niepospolitus:
PS. I jeszcze − kimże jest Pan Hewing?
25 cze 17:49
kochanus_niepospolitus:
A jeżeli chcesz 'na logikę' to proszę bardzo:
P(AuB) = P(A / (A∩B)) + P(A∩B) + P(B / (A∩B))
P(AuB) = P(A) − P(A∩B) + P(A∩B) + P(B) − P(A∩B) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
25 cze 17:51
Adamm: ja widziałem zapis A+B zamiast A∪B, i nie jest to żadnym błędem, bo niektórzy taki zapis
preferują
25 cze 17:54
Pytający:
Gdgjg, mylisz zwykłą arytmetykę z działaniami na zbiorach. W równaniu:
| | |A∪B| | | |A| | | |B| | | |A∩B| | |
P(A∪B)=P(A)+P(B) − P(A∩B), równoważnym z |
| = |
| + |
| − |
| |
| | |Ω| | | |Ω| | | |Ω| | | |Ω| | |
nie "wycinamy zbioru wspólnego". Zbiór to nie to samo co moc zbioru.
25 cze 17:54
Gdgjg: Haa, wspolczuje twoim uczniom. Dlatego edukacja tak kuleje. jest to nielogiczne i nie
oznacza to że jestem imbecylem ponieważ ty jestes ograniczony do rysunku. Sam tego nie
rozumiesz inaczej nie siedzial bys na forum.
Proszę bardzo.
Hellwing Zdzisław
" Elementy rachunku prawd. i statystyki matematycznej " Street. 57
25 cze 17:54
kochanus_niepospolitus:
Albo jak wolisz:
A −−− liczby naturalne parzyste mniejsze od 11
B −−− liczby naturalne mniejsze od 11, które są podzielne przez 3
AuB −−− liczby naturalne mniejsze od 11, które są podzielne przez 2 lub przez 3
ile wynosi P(A∪B)
25 cze 17:55
Adamm: kochanus, ale to nic nie wnosi
ty mu tylko próbujesz zobrazować, nie powiedzieć dlaczego tak jest a nie inaczej
25 cze 17:57
Gdgjg: Ja potrzebuje przykładu. Jestem nie najgorszy z probabilistyki. Umiem wyliczyc to i owo,
ale....
25 cze 17:59
sd: Widać od razu iż gałgan Gdgjg to zwykły prowokator idz dziecko pokopac w piłke póki jeszcze nie
jest późno
25 cze 18:00
Gdgjg: P(A+B)= 7/11
Dzieki, Teraz lapie. Ja tylko w grach losowych sie interesuje. Robie mnóstwo obliczen ale
nie rozumialem zastosowania tego.
Dziekuje.
Dalej nie jestem pewien ale juz lepiej.
25 cze 18:05
Gdgjg: Tzn. Jest to to bezuzyteczne do obliczen które wykonuje sie na codzien. Oczywiscie
bezuzyteczne rzeczy i najbardziej logiczne sprawy staja sie niezrozumiale dzieki szkole.
Nigdy tego nie lapalem, a teraz juz wiem, co za tumany aby robić obrazki do tak logicznych
przykladow. Chyba myslal ktos że każdy jest tak niekumaty jak on sam że obrazki wymyslil.
25 cze 18:10
kochanus_niepospolitus:
Czemu dalej nie jesteś pewien?
Rozwiązując ten przykład musiałeś zauważyć, że liczba '6' należy zarówno do zbioru A jak i B
Aby nie podać błędnego wyniku (czyli dwukrotnie policzyć liczbę '6') musiałeś odjąć P(A∩B)
25 cze 18:11
Gdgjg: A obrazek jest nie logiczny i kropka.
25 cze 18:11
Adamm: obrazek jest nielogiczny, to tak
ale to ma być tylko intuicyjne wprowadzenie
dla niektórych to działa, dla innych widocznie nie
25 cze 18:13
Gdgjg:
Pozatym tyle temu miejsca poswiecone a jest to bezuzyteczne w powszechnych obliczeniachy
25 cze 18:14
kochanus_niepospolitus:
Człowieku ... starasz się pokazać, że jesteś jedynym genialnym geniuszem, ale tak nie jest.
Trochę pokory by się Ci przydało.
I nie jest to bezużyteczne do obliczeń jakie się wykonuje na co dzień. Na co dzień robisz takie
obliczenia i sam dokonujesz takich obliczeń nawet nie zdając sobie z tego sprawy.
25 cze 18:14
Gdgjg: Ale filozofia..., dziekuje za pomoc. No wiem nie wszystko napisalem madrze tam powyzej −
nerwy. nie
25 cze 18:16
Gdgjg: Ty to powiedz mi gdzie tego uzywaja? W szkole i gdzie jeszcze?
25 cze 18:18
Gdgjg: Slowami nie da sie wyrazić wszystkiego a Co dopiero znakiem ∩...
25 cze 18:19
Mila:
Finalmente.
25 cze 18:48