rekurencja
nikt: prosze rozwiązać równanie charakterystyczne dla zależności rekurencyjnej
a) an−9*an−1−36*an−2 =0
b)a0=0 a1=8 an−3*an−1−4*an−2=0
nie wiem jak się robi takie zadania
25 cze 17:22
Mila:
a)
a
n−9*a
n−1−36*a
n−2 =0
x
2−9x−36=0
Δ=81+4*36=225
| | 9−15 | | 9+15 | |
x= |
| =−3 lub x= |
| =12 |
| | 2 | | 2 | |
a
n=A*(−3)
n +B*12
n
A i B obliczysz, jeśli będziesz miał dane warunki początkowe.
25 cze 17:35
Mila: b)
a
0=0 , a
1=8 ,
a
n−3*a
n−1−4*a
n−2=0
x
2−3x−4=0
x
1=−1 lub x
2=4
a
n=A*(−1)
n +B*4
n
a
0=0=A+B
a
1=8=−A+B*4
25 cze 17:48
nikt: co to jest to A I B i dlaczego tak
25 cze 18:08
Adamm: A i B to parametry
w zadaniu pytają o same równanie charakterystyczne, Mila poszła o krok dalej
zapoznaj się czym jest równanie charakterystyczne dla rekurencji liniowych
25 cze 18:10
nikt: to gdzie się kończy podejście minimalistyczne
25 cze 18:14
Adamm: tam gdzie masz wyznaczone swoje iksy
25 cze 18:15
nikt: skąd się to wzięło an=A*(−3)n +B*12n
25 cze 18:16
nikt: ok dziękuje
25 cze 18:17
Adamm: z równania charakterystycznego
służy one właśnie po to, by wyznaczać takie rekurencje
wielomian charakterystyczny (czyli to co po lewej), jego pierwiastki i ich krotności, pomagają
w wyznaczaniu wzoru ogólnego
25 cze 18:19