Funkcja uwikłana
Pomoc: Jak obliczyc pochodną takiej funkcji? xe2y−ye2x=0
Proszę o wyjaśnienie i w miarę najłatwiejszy sposób rozwiązywania zadań tego typu
25 cze 17:08
g: Czy na pewno chodzi o e2y, a nie o e2y ?
25 cze 17:10
Pomoc: Rzeczywiscie, masz rację, przepraszam. Powinno byc e2y
25 cze 17:12
Adamm: twoja funkcja to y=x
25 cze 17:15
Pomoc: oczywiscie tak samo w ye2x
25 cze 17:16
Adamm: pomyłka, to nie jest funkcja
przynajmniej nie dla x, y∊ℛ
25 cze 17:23
Pomoc: Dobrze, ale wiesz jak rozwiązać?
25 cze 17:32
g:

Założyłem że y(x) = x+z(x). Po wstawieniu tego do równania wychodzi
xe
2z = x+z
Czyli że dla dowolnego z≠0 możemy wyznaczyć x(z) oraz y(z)=x(z)+z które będą spełniać
równanie. Dla z=0 równanie spełnia każda para x=y.
Na rysunku wykres x(z).
25 cze 17:46